tirsdag 18. desember 2012

ANALYSE AV FILMEN ''INCEPTION''

Vi har sett filmen Inception. Det er en film som er basert på Freuid sine teorier, som f.eks. super ego, ego og id. Når jeg skal plassere disse begrepene i filmen, så tenker jeg at super ego er det første lage i drømmen, der du ikke vil vise dine innerste tanker. Å derfor tror jeg at den første drømmen bare handlet om ut i gatene. Når du kommer til det andre laget har du ego, der du begynner og komme litt dypere i tankene til personen. Der man kan få personen til å tro litt på det noen forteller deg i drømmen. Når man kommer til det tredje laget kommer du til id, hvor i filmen var en safe eller noe man har lokket inni seg. Til Ficher skulle de gå inn i hjernen til, var det en stor safe der hans  far var inni. og der de hadde plantet et testament som skulle få han til og tenke på hvordan han skulle være som prson. Du har også disse forsvars mekanismene i drømmene, FIcher sitt var militære og de som beskyttet han, siden han var en viktig person. Man kan ha mange forskjellige forsvars mekanismer. men i filmen var det agenter og militæret. Det er det super ego som fikser. For at de som er i drømmen ikke skal komme seg dypere ned i drømmen eller tankene.
- Super ego styres av indre kravene personen har å vurderer handlingene, tankene og ønskene våre. som i filmen ønsket Fischer å kanskje møte faren sin og få høre det han egentlig ville si, men satte på forsvars mekanismen slik at han ikke skulle få høre det faren sa.
Freuid sine meninger om super ego var at den styrte mest slik at vi skulle bli akseptert i vår verdag. den sjulte det man egentlig tenkte å ville og tok styr på dette. super ego stanser oss fra og f.eks. løpe naken ned i byen hvis det er det vi egentlig ønsker.
- Ego styrers av relitetsprinsipp, påbudt og forbud (ytre krav) og styrer atferden. Behov kan ikke alltid tilfredsstilles der og da. I filmen så prøver Cobb og forteller ficher at han har fått en opplæring på å prøve og ikke la folk komme inn i drømmene sine. og dette husker han siden han får det fortalt i drømmen.
Her mente Freuid at vi hadde litt ego selv om super ego styrte mest. vi kunne være egoistisk og tenke på oss selv osv.
- Id styres av lystprinsippet, mest virksomt i tidlig alder og umiddelbar tilfredsstillelse av behov. I safen til Ficher så er det mye barndoms minner som kommer fram og den lysten til og prøve å bli et bedre menneske enn det faren var.
Freuid mente at super ego sjulte alt det vi egentlig hadde lyst til og gjøre. og i drømmene våre kunne dette bli til virkelighet. Id har ganske liten påvirkning på va vi gjør når vi er våkne selv om den ligger i tankene våre.