torsdag 6. september 2012

PARAPSYKOLOGIEN

Parapsykologien handler om hva personer har opplevd som ikke kan forklares. man dele opp parapsykologien i to deler, ekstrasensorisk persepsjon (ESP) og psykokinese eller telekinese. (ESP) handler om ''oppfattelse utenom sansene'' og det dreier seg spesielt om synssansen og hørselssansen. Synske personer mener at de har en høy grad av ESP. De vanligste formene som inebærer ESP er telepati og klarsynhet. 
Telepati er der vi kaller tankeoverføring eller tankelesning, og handler om at man får kontakt med denne personen mentalt uten å snakke med dem, bruke kroppspråk eller andre ting først. Det er forsket mye på om telepati virkelig finnes, men ennå den dag i dag er det ikke funnet noe svar på dette.
klarsyn eller synshet (som også blir kaldt clairvoyance) er en evne der man kan se inni i framtiden eller tilbake i tid. 


*Hva mente egentlig Platon med at kropp og sjel er atskilt? Skriv litt om Platon og dualismen.

Platon mente at legeme (kroppen) befinner seg i den materielle verden, der vi lever. Sjelen lever i sin egen verden der den er udødelig. I følge Platon er sjelens verden ideenes verden. I følge Platon var sjelen midlertidig forent med legemet(kroppen). Den eneste måten sjelen kunne bli atskilt fra legemet på var ved døden, hvor den da ville gå tilbake til formenes verden. Ettersom om at sjelen ikke eksisterer i tid og rom, slik som legemet, kan den nå universelle sannheter fra ideenes verden.
 Dualismen betyr todelt. Det går ut på at man trenger to uforenelige grunnbegreper for å forklare tilværelsen. F.eks. kropp og sjel, godt og ondt. Platon mente at sansenes verden står mot ideenes verden. Hans lære innebærer samtidig en nedvurdering av empirisk erkjennelse og sanseerfaring til fordel for den rene fornuftserkjennelse. I forholdet mellom sjel og legeme overføres denne vurdering og dualisme på etikken. For sann kunnskap og god moral er kroppen og sansene til hinder; de tilhører den dennesidige skyggeverden, mens ideenes verden er hjemmet til sjelen. Sjelen streber tilbake til ideenes verden. På visse måter er livet en kamp mellom legeme og sjel. Derved får ideene også karakter av normer eller idealer. I ideenes rike er godhetens idé på en måte selve solen. Erkjennelsen skal hjelpe menneskene å nærme seg denne ideen og bli et bedre avbilde av den, også i dette livet.


- Mcb